Postojna Kohezijski sklad

OTVORITEV POSbikes

Z 19.4. se je v Postojno na dvanajst strateško postavljenih postaj vrnilo 42 električnih in 32 navadnih POS BIKES koles.

 

Z namenom, da bi sistem približali čim več uporabnikom smo na ta dan v Centru trajnostne mobilnosti Postojna pripravili dan odprtih vrat, v okviru katerega so imeli občani možnost brezplačnega preizkusa sistema POSbikes in brezplačnega pregleda nastanitev kolesa za novo sezono, saj je v okviru centra na polno zaživel tudi kolesarski servis, ki bo na voljo tekom celega leta.

 

Za popestritev programa je poskrbela Ekipa Centra za krepitev zdravja, ki je izvajala brezplačne meritve krvnega tlaka.

 

Sodelovali smo tudi na otvoritvi uradnega odprtja kolesarskih poti na Postojnskem (Postojna-Hruševje-Grobišče-Zagon).

 

Po novem odseku kolesarske steze Zalog – Grobišče so se prvi simbolično zapeljali dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna ter predstavnika Društva paraplegikov.

 

Na Občini Postojna si želijo, da bi projekt novih kolesarskih poti zvabil na kolesa kar se da veliko domačinov in obiskovalcev, ki lahko s pomočjo sistema POS BIKES varno opravljajo dnevne opravke pa tudi raziskujejo domače kraje.

 

Dogodek je Občina Postojna izkoristila tudi za odprtje novega postajališča za avtodome, ki se na nahaja v Postojni, pri Centru trajnostne mobilnosti.

 

Zavezanost Občine Postojna k trajnostni mobilnosti, ki vlaga veliko pozornosti v izgradnjo trajnostne infrastrukture ter storitev, je pohvalil in izpostavil tudi naš vodja Centra trajnostne mobilnosti v Postojni Miha Juvan: »Izkušnje nas učijo, da je kvalitetna infrastruktura pomembna, a še bolj pomembno je, da jo uporabniki sprejmejo in uporabljajo. In Center trajnostne mobilnosti ima nalogo da občanom in obiskovalcem približa možnosti trajnostnih potovanj v občini in širše.

 

V ta namen bomo tekom celotnega leta na Centru trajnostne mobilnosti Postojna:

  • Zagotavljali upravljanje sistema za izposojo koles POSbikes z vpisom novih uporabnikov, vzdrževanjem sistema, poročanjem in obravnavanje težav.
  • Zagotavljali informiranje o kolesarskih povezavah in možnostih kolesarskih izletov v sodelovanju z lokalnimi turističnimi ponudniki.
  • Nudili informacije o aktualnih urnikih javnega potniškega prometa, storitvah POSbikes in storitvah Sopotnik v sodelovanju s ponudniki storitev.
  • Izvajali dogodke za ozaveščanje in popularizacijo trajnostnega življenjskega stila.
  • Izvajali izobraževanja o prometni varnosti dejavnosti z mladimi
  • Izvajali akcije promocije in vzpodbujanja trajnostnega prihoda v šolo in službo ter spreminjanje potovalnih navad.
  • Izvajali ankete o potovalnih navadah občanov.
  • Povezovali deležnike na področju mobilnosti, kolesarstva, mladih ter drugih sorodnih področij. 
  • Podajali informacije o e-polnilnicah in njihovem načinu uporabe.
  • Zagotavljali klicni center za posredovanje zgornjih informacij.

Vabimo vas, da nas obiščete, vprašate, podate pobudo skozi celo leto, vse z namenom, da bo Postojna postala eno najbolj zelenih, prijaznih mest za življenje, delo in preživljanje prostega časa.«
SEZNAM NOVIC