Postojna Kohezijski sklad
Posbikes

Navodila za uporabnike

Kratka navodila in napotki za enostavno izposojo in uporabo koles.

 

 • Pristopite k računalniškemu terminalu (kiosku) z LCD zaslonom in pritisnite na zaslon za začetek. Izberite primeren jezik in sledite navodilom. Uporaba sistema je možna le s kartico za uporabnike sistema »POSBIKES« ali z uporabniškim imenom in geslom.
 • Za prijavo v sistem prislonite Vašo kartico »POSBIKES«
 • Vtipkajte vašo PIN kodo (štiri mestna številka, ki ste jo dobili skupaj s kartico) in potrdite. V primeru, da nimate omenjene kartice, vpišite uporabniško ime in geslo.
 • Za izposojo koles ali ostale storitve sledite navodilom na zaslonu.
 • Če se odločite za izposojo kolesa, počakate da sistem preveri vse ključavnice in sporoči, katera kolesa so na voljo. Ponudil vam bo številke od 1 do 10, ki predstavljajo številke ključavnic. Število ključavnic na postaji in s tem ponujeno število na zaslonu lahko varira.
 • Ko izberete eno od koles, počakate da sistem obdela vašo izbiro, in jo potrdite. Priporočamo vam, da pred izbiro najprej preverite, če so vsa kolesa izpravna ter šele potem izberete kolo.
 • Po potrditvi imate na voljo 60 sekund časa da pristopite do ključavnice v kateri se nahaja izbrano kolo in pritisnete srebrni gumb, ki bo utripal v zeleni barvi, da odklenete ključavnico.
 • Po pritisku na gumb, kolo primite za sedež z eno roko ter krmilo z drugo roko, in z enim gibom rahlo prvo potisnete kolo naprej in potem povlečete kolo nazaj ter ga s tem odstranite iz ključavnice.
 • V primeru da vam iz kakršnegakoli razloga ne uspe odstraniti kolesa iz ključavnice, močno potisnite kolo nazaj v ključavnico, da se prepričate da je zaklenjeno, in ponovite postopek izposoje od začetka.
 • Po uspešni izposoji in opravljeni vožnji enostavno, samo močneje, potisnete kolo nazaj v ključavnico in ga s tem zaklenete. Pred odhodom obvezno zmeraj preverite, če je kolo dejansko zaklenjeno. V primeru, da ste kolo uspešno zaklenili, se vam bo gumb na ključavnici zasvetil v modri barvi.
 • V primeru, da gumb na ključavnici gori v rdeči barvi je to opozorilo, da kolesa niste pravilno vstavili zato morate postopek vrnitve še enkrat ponoviti.
 • dokler ne vrnete kolesa, se vam odštevajo krediti (minute), ki jih imate na voljo.
 • V primeru da so ob vašem prihodu vse ključavnice zasedene ali pa na postaji ni prostih koles, vas prosimo da počakate do prihoda vzdrževalne službe ali pa se odpravite do sosednje postaje.
 • V primeru tehničnih težav ali okvare sistema pokličite na +386 (0) 1 530 53 03 Klicni center - Pomoč pri tehničnih težavah. V primeru težav pri registraciji, splošnih vprašanja ali administrativnih vprašanj pa na +386 (0) 40 564 240 CTM (Center Trajnostne Mobilnosti) Postojna.

 

 

Navodila za uporabo dodatne/pomožne ključavnice

 

Vsako kolo v sistemu POSBikes je opremljeno z dodatno/pomožno ključavnico. Dodatna/pomožna ključavnica je v osnovi klasična kolesarska ključavnica iz jeklene pletenice z odklepanjem na 4 mestno številko/kodo.

 

Ob vsaki izposoji se na zaslonu terminala izpiše 4 mestna številka/koda dodatne/pomožne ključavnice. To številko si je potrebno zapomniti ali kako drugače shraniti, če nameravate uporabljati dodatno/pomožno ključavnico. Uporabniki mobilne aplikacije Mobiln.si pa imajo v osnovnem pogledu med izposojo kolesa v zgornjem delu zaslona vedno prikazano 4 mestno številko/kodo za odklepanje in zaklepanje.

 

Primeri uporabe dodatne/pomožne ključavnice

 

1 - v času izposoje kolesa, se odločite da začasno parkirate kolo izven postaje (trgovina, pošta etc.).

- uporabite 4 mestno številko/kodo in odklenite dodatno/pomožno ključavnico.

- na, za to predvidenih mestih (kolesarska stojala), parkirano kolo dvignete na dvojno oporo (tačko) in pomožno/dodatno ključavnico  ovijete okrog stojala, ter sklenete nazaj

- po zaklepu obvezno spremenite številke na številčnici

- po zaključenih opravkih, kolo z že uporabljeno 4 mestno številko ponovne odklenete, odvijete dodatno/pomožno ključavnico in jo sklenete nazaj na kolesu. Znova obvezno spremenite številke na številčnici.

 

POZOR! Kolesa, tudi začasno, ne puščajte na neprimernih mestih. V primeru da kot posledica puščanja kolesa na neprimernih mestih nastane škoda ali pa je izrečena kazen od strani občinskih redarjev ali policije, Vi, kot uporabnik nosite vso odgovornost.

 

2 - ob prihodu na postajo, ugotovite da so vse ključavnice na postaji polne in nimate kje pustiti kolesa.

- poiščete primeren del nosilne cevi postaje

- kolo dvignete na dvojno oporo (tačko)

- odklenete dodatno/pomožno ključavnico s 4 mestno številko

- ovijete dodatno/pomožno ključavnico okrog nosilne cevi ali pa (če ni zadostnega prostora) na eno od zaklenjenih koles na postaji. Pri tem obvezno preverite ali je kolo, na katerega zaklepate, prav tako zaklenjeno. Pri zaklepanju pazite tudi na to, da ne pustite kolesa tako da je delno na pločniku, cesti ali pa da ovira mimoidoče in/ali promet.

- ko sklenete nazaj ustrezno ovito dodatno/pomožno ključavnico in je kolo primerno zavarovano, obvezno zavrtite oziroma spremenite številke na ključavnici, tako da neka tretja oseba ne more enostavno odkleniti kolesa.

- ker kolo v takem primeru ni zavedeno v sistemu, je potrebno še dodatno zaključiti izposojo:

a) za uporabnike mobilne aplikacije Mobiln.si, v osnovnem pogledu pritisnite "Zaključi izposojo". Pri tem morate imeti vklopljen prenos podatkov in funkcijo GPS. Mobilna aplikacija se tako seznani  s tem, na kateri postaji ste pustili kolo in lokacijo postaje posreduje naprej v sistem, za uspešen zaključek izposoje.

b) za uporabnike, ki ne uporabljajo mobilne aplikacije Mobiln.si - pokličete na številko za pomoč uporabnikom in poveste, na kateri postaji ste zaklenili kolo z dodatno/pomožno ključavnico.

 

POZOR - uporaba dodatne/pomožne ključavnice je na lastno odgovornost. V primeru da pride do izginotja kolesa zaklenjenega z dodatno/pomožno ključavnico, se bo opravila preiskava na podlagi katere se lahko bremeni tudi uporabnika, ki je zaklenil kolo.