Postojna Kohezijski sklad
Posbikes

Navodila za uporabo električnih koles

Navodila za uporabo električnih koles

                       

               

Modul za krmiljenje in nastavljanje električnega kolesa.

 

Na sredini krmila električnega kolesa sistema POSBikes se nahaja modul za krmiljenje in nastavljanje električnega kolesa.
 

1 - tipka za vklop/izklop električnega kolesa

Za vklop pritisnite 1x, za izklop pritisnite in držite pritisnjeno tipko nekaj časa, dokler se zaslon ne ugasne. Modul se samodejno ugasne, če je kolo pri miru nekaj minut. Enkrat ko je modul vkopljen, pritisnite 1x tipko za prižiganje osvetlitve zaslona in še 1x za ugašanje.

 

2 - tipka za dvig nivoja asistence motorja.

3 - tipka za znižanje nivoja asistence motorja.

4 - tipka za izbiranje različnih podatkov kolesarskega števca. Pritisnite in držite tipko nekaj časa za ponastavitev štetja.

 

 

A - prikaz hitrosti (v kilometrih na uro).

B - prikaz nivoa asistence od najnižje  1 (Eco) do najvišje 4 (Turbo).

C - prikaz polnosti baterije

D - prikaz kolesarskega števca (odometer).

                                   

Stopnje jakosti asistence/prestavljanje "hitrosti"

 

Električno kolo je kolo opremljeno z električnim motorjem in vam pomaga pri poganjanju kolesa. Motor ima 4 prestave oziroma stopnje asistence, nastavitev stopenj urejate na modulu na sredini krmila s pritiskom na -/+. Črtice od 1-4 se prikažejo na zaslonu modula.  V primeru, da na zaslonu nastavitev ne kaže črtice, motor ne pomaga. Sam modul in s tem motor je potrebno vedno prižigatiin ugašati, se pa modul in s tem motor po določenem času neuporabe samodejno ugasne . Kljub temu ob vračilu kolesa priporočamo da ugasnete  modul in posledično tudi motor. Na samem modulu je tudi prikaz polnosti baterije oziroma trenutnega stanja baterije v obliki črtic (6 črtic).

 

Skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa Republike Slovenije (ZPrCP) so tudi e-kolesa, ki si lahko izposodite v sistemu POSBikes prirejena tako, da se motor samodejno aktivira in pomaga vozniku zgolj če voznik poganja kolo. Končna hitrost je omejena na 25km/h. Kolo nima ročice za pogon (gas) in se vklopi ter deluje zgolj če obračate pedali in s tem poganjate kolo. V nasprotnem primeru bi tako kolo z ročico za gas po zakonu bilo kvalificirano kot motorno kolo.

 

 

Nekaj napotkov za varno in optimalno vožnjo z e-kolesom

  • Ob začetku vožnje, vedno poskrbite da je stopnja asistence motorja nastavljena na 1 ali 2. Ob polni bateriji in najvišji stopnji (4) nas lahko sunek motorja preseneti, še posebej če se to zgodi iz prehoda stanja popolnega mirovanja in posledično lahko izgubimo nadzor nad kolesom.

  • Enkrat, ko dosežemo neko normalno hitrost, imamo popolni nadzor nad kolesom ter pred sabo nimamo statičnih ovir, počasi premikajočih udeležencev v prometu, zgoščenega prometa ali pa situacij, ki bi narekovale hitro ustavljanje lahko začnemo prestavljati na višje stopnje asistence.

  • Nastavitev 3 ali 4 svetujemo za vožnjo po odprtih kolesarskih poteh/cestah in preglednih površinah.

  • V primeru vožnje po klancu navzgor je potrebno prestaviti na najnižji stopnji asistence - stopnjo 1 ali 2. V takih situacijah prestavljamo podobno, kot pri vožnji avtomobila po klancu navzgor, kjer vedno damo v nižjo prestavo. V primeru vožnje pri višji stopnji (3, 4,) lahko trajno poškodujemo električni motor.

  • Izbira nastavitve jakosti asistence motorja vpliva tudi na doseg oz. trajanje baterije. Pri vožnji z nastavitvijo 4 močno skrajšamo doseg in trajanje baterije, pri vožnji z nastavitvijo 1 pa močno podaljšamo. Pri vožnji z električnim kolesom le-to upoštevajte in kombinirajte nastavitve v skladu s terenom, razmeram in vašim željam po trajanju vožnje ali pa končni razdalji.

  • Električna kolesa lahko vrnete v katerokoli ključavnico na postaji. Kolo se lahko po zaklepu v ključavnico, v primeru  da ni dovolj polna baterija, samodejno začne polniti (utripajoča modra luč na gumbu ključavnice). Preden zapustite postajo, vedno preverite, da je kolo dobro zaklenjeno.

 

POZOR!

  • Preden se odpravite na vožnjo z električnim kolesom dodatno obvezno preverite delovanje zavor na kolesu. Že v primeru nedelovanja zavor na navadnih kolesih je prepovedana uporaba kolesa, v primeru vožnje električnega kolesa z nedelujočima zavorama pa tvegate povzročitev nesreče s hudimi telesnimi poškodbami. Vožnja in uporaba navadnih in električnih koles je na lastno odgovornost. Osebe mlajše od 18 let morajo pri uporabi koles obvezno nositi kolesarsko čelado, ki si jo morajo priskrbeti same. Ostalim uporabo čelade svetujemo.

  • Vedno pozorno spremljajte promet, vse udeležence in razmere v prometu ter skladno z razmeram prilagajajte vašo vožnjo in hitrost. Pri vožnji s kolesom morate upoštevati vse veljavne cestno prometne predpise (CPP).

  • Vozite odgovorno!