Postojna Kohezijski sklad

FURMANSKI PRAZNIK

Furmanski praznik je postal vseslovenski in z leti pestrejši ter odmevnejši.

 

Letos bomo na dogodku sodelovali tudi iz centra trajnostne mobilnosti. Najdite in obiščite nas na stojnici.

 

Turistično društvo Postojna v sodelovanju z Občino Postojna, Postojnsko jamo, d.d., Zavarovalnico Triglav in drugimi pokrovitelji vsako leto organizira tradicionalni Furmanski praznik , tako imeniten, pester in izviren, skratka zanimiv za več tisoč obiskovalcev.

Obsežen program ponuja veliko dogajanja preko celega dne – že v zgodnjih dopoldanskih urah obrtniki predstavijo preko štirideset obrti povezane s furmansko dejavnostjo. Številna lovska društva  se pomerijo v pripravi najboljšega lovskega golaža. Poustvarjalci narodno zabavne glasbe tekmujejo z diatonično harmoniko – tekmovanje za pokal Postojnske jame.
Zanimivo, igrivo predstavo v spretnosti psov – agility pripravi Kinološko društvo Postojna.
Na ogled postavijo številni lastniki svoje starodobne jeklene konjičke.
Sprevod furmanov s številnimi vozovi, tovori in gosti, prihajajo z Dolenjske, Gorenjske, Primorske, Krasa in Notranjske in krenejo v popoldanskih urah ob zvokih narodnih viž harmonikašev, Postojnske godbe 1808 ter mažoretk iz Povirja iz središča Postojne na osrednji prireditveni prostor v Park Postojnske jame.
Furmani skušajo biti izvirni v zamislih in predstavitvah. Ob tistih tako imenovanih vsakdanjih so še konjeniki – dragonci generala Rudolfa Maistra, vprežna ročna brizgalna PGD Studeno, konjeniki Konjeniškega društva Postojna, voz  za prevoz ostrnic in orodja za obdevanje ostrnic iz Starega trga pri Ložu, KD Naklo je predstavilo voz z gozdnim mahom za steljo, Društvo kmetic sežanske regije, voz »Svinjska kuhinja«, Merčanski voz – Šola furmanstva na Krasu, Zadruga za razvoj podeželja Jarina iz Litije se je predstavila s Furmanstvom v Litiji in splavarstvom po Savi, Vaščani iz Krepelj so predstavili voz za prevoz grozdja »Bendima na Krasu«, koleselj, svečano pripravljen s konca 19. stoletja, doslej niso manjkale niti štirivprege in osemvprege, …. Z Dunaja se vrača tudi Martin Krpan. Kako ne, saj je najizvirnejšega furmana z vprego in tovorom čakala  nagrada.

V večernem delu programa pa je bogat plesno zabavni program vse do polnoči.

Obiskovalci furmanskega praznika  lahko poskusijo številne domače dobrote, tudi različne lovske golaže, ki so jih pripravljali člani društev, klobase, pršut, krače s hrenom po krpanovo, furmansko prato, kontrabantarskega piščanca, furmansko pojedino, …

S prireditvijo, prvo  nedeljo v  juliju v parku Postojnske jame , Postojnci skušajo prikazati bogato dediščino tovorniških in prevozniških dejavnosti, kajti Postojna je bila postojanka in kraj, kjer so se ustavljali in zbirali furmani. Po številnih ocenah in mnenj obiskovalcev, sodelujočih, novinarjev, pokroviteljev in soorganizatorjev je Furmanski praznik v Postojni  postal tradicionalen, saj  privablja številne obiskovalce iz Slovenije in tujine ter je prerasel  v vseslovensko etnološko prireditev.

 
SEZNAM NOVIC